SIKKERHET

Lar deg surfe helt privat på mobilen: Tor-nettleseren har blitt offisielt lansert til Android

24. mai 2019 - 08:22

Det finnes allerede et knippe alternativer innen privat surfing på mobil, men nå har det kanskje mest etterlengtede alternativet ankommet. Som blant andre ZDNet melder har Tor-nettleseren nemlig offisielt landet på Android-plattformen.

Som man kan lese på bloggen til Tor Project  har den første stabile utgaven av Tor-nettleseren nå blitt lansert til Android. Den kan hentes ned fra Google Play nå.

Android-lanseringen sammenfaller med den seneste versjonen av Tor-nettleseren, versjon 8.5.

Skal gi samme beskyttelse som på PC

Tor Project lanserte alfaversjonen av Tor-nettleseren til Android allerede i september i fjor, og har dermed altså brukt rundt åtte måneder på testing og finpuss.

Utvikleren sier det fremdeles er mangler i Android-versjonen om man sammenligner med PC-versjonen, men bedyrer at den essensielt sett gir den samme beskyttelsen som på PC.

Ingen offisiell iOS-versjon av Tor-nettleseren er planlagt ennå, og utvikleren sier at grunnen til dette er restriksjoner fra Apple sin side. På denne plattformen anbefaler Tor Project å bruke Onion Browser i stedet. 

Den nye 8.5-versjonen av Tor-nettleseren får for øvrig også et knippe oppdateringer på tvers av plattformene. Ifølge utvikleren har de gjort nettleseren kompatibel med Firefox' såkalte Photon-grensesnitt.

Andre oppdateringer

Photon er navnet på den minimalistiske designløsningen Mozilla lanserte til nettleseren sin i 2017. Denne endringen innebærer også at Tor-nettleserens ikon er nytt.

I tillegg kommer 8.5-versjonen også med muligheten til å se og endre sikkerhetsnivået på en enklere måte enn tidligere via verktøylinjen i nettleseren.

Tor-teknologien fungerer i korte trekk ved å sende Internet-trafikken gjennom et verdensomspennende, frivillig nettverk av datamaskiner med det formål å skjule brukerens plassering eller aktivitet for andre som driver nettverksovervåking eller trafikkanalyse.

Tor-nettleseren er basert på Firefox, som Mozilla tilfeldigvis nå planlegger å integrere Tor-teknologien i for å gi brukere en «superprivat surfemodus». Dette skal gjøres via et forskningstilskudd til interesserte bidragsytere.

Les også: Nå kan du laste ned Chromium-baserte Microsoft Edge til Mac »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.