WIFI 6E

Med Wifi 6E kan trådløse nett bli enda raskere

Får VIP-behandling med nytt frekvensbånd.

Mer fart og kapasitet er blant det som loves med kommende Wifi 6E.
Mer fart og kapasitet er blant det som loves med kommende Wifi 6E. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 2020 - 19:00

Den trådløse nettverksteknologien Wifi 6, som egentlig er et varemerke for IEEE-standarden 802.11ax, kom offisielt på markedet i høst med enkelte enheter som støtter frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz, altså de samme som eldre Wifi-teknologier støtter. 

Men Wifi 6 er egentlig designet for å støtte et langt større spektrum, nærmere bestemt alle de ledige, lisensfrie frekvensbåndene som samlet kalles for ISM (Industrial, Scientific and Medical) i området fra rundt 1 GHz til rundt 6 GHz. 

Les også

Nå har Wifi Alliance begynt å klargjøre terminologien i forkant av at 6 GHz-båndet skal bli tilgjengelig for trådløse nettverk, noe som er under behandling i flere land, inkludert i Norge.

Wifi 6E

For å skille mellom dagens Wifi 6, som ikke støtter 6 GHz-båndet, og framtidige enheter som støtter 6 GHz-båndet, har Wifi Alliance etablert et nytt varemerke, Wifi 6E. Enheter merket med dette ventes å komme på markedet kort tid etter at 6 GHz-båndet begynner å åpnes. Det er ventet at forbrukerrettede enheter, inkludert smartmobiler og aksesspunkter, vil komme før det mer profesjonelle utstyret. 

Les også

Ifølge Wifi Alliance ligger USA fremst i løypa når det gjelder å åpne dette båndet, foran land i Europa, Asia og Stillehavsregionen. 

Fordeler

Wifi Alliance skriver i en pressemelding at det er flere fordeler med å ta i bruk 6 GHz-båndet. Det åpner for bredere kanaler, høyere datarater og mindre forsinkelse. I tillegg er ikke dette båndet allerede i bruk av eldre Wifi-teknologier og dermed interferens fra disse. 

Til sammen skal 6 GHz-båndet åpne for 14 ekstra 80 MHz-kanaler og 7 ekstra 160 MHz-kanaler. Det er spesielt de sistnevnte som er ventet å kunne åpne for bruksområder som hvor dagens Wifi-teknologier ikke helt strekker til. Blant annet nevnes utvidet og virtuell virkelighet, samt 8K-video, både til privat og profesjonell bruk.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.