JUSS OG SAMFUNN

Microsoft ser gjerne at australiere begynner å google med Bing

Overtar gjerne markedsandelene til Google i Australia.

Microsofts Bing-tjeneste er selvfølgelig tilgjengelig i Australia, men er i dag lite brukt sammenlignet med Googles søketjeneste.
Microsofts Bing-tjeneste er selvfølgelig tilgjengelig i Australia, men er i dag lite brukt sammenlignet med Googles søketjeneste. Skjermbilde: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. feb. 2021 - 16:00

Det finnes en rekke konkurrenter til Googles søketjeneste, men ingen er i nærheten av å bli like mye brukt i det store flertallet av landene hvor tjenesten tilbys. Det at selskapet navn har blitt synonymt med det å søke på nettet, bare understreker Googles posisjon.

I januar ble det kjent at Google truer med å stenge søketjenesten i Australia dersom et nytt lovforslag vedtas. Forslaget går ut på at nettgiganter som Google og Facebook må inngå avtaler med australske mediehus og kringkastere om betaling for å dele innhold.

Google mener at det å måtte betale for å dele andres innhold ikke er i tråd med hvordan søkemotorer og weben fungerer. Google skal i dag ha 94 prosent av søkemarkedet i Australia.

Les også

Snakket med sjefen

Microsoft ser derimot ikke ut til å ha slike betenkeligheter. Selskapets toppsjef, Satya Nadella, skal nylig ha hatt en samtale med statsministeren i Australia, Scott Morrison, angående de foreslått reglene. Dette skriver Reuters.

Microsoft har i liten grad uttalt seg om innholdet i samtalen, utover å bekrefte at den har funnet sted. Morrison har vært litt mer åpen om hva som ble sagt.

– Jeg kan fortelle deg at Microsoft var temmelig selvsikre, da jeg snakket med Satya, sa Morrison til Reuters.

– Vi ønsker bare at reglene i den digitale verdenen er de samme som eksisterer i den virkelige, fysiske verdenen, la Morrison til.

Ifølge Reuters er det lite som tyder på at det er noe i australsk lovgivning som kan tvinge Google til å bli værende i Australia.

Også bevegelse i Europa

I begynnelsen av forrige tiår var det flere europeiske land som innførte krav om at Google skulle betale nettaviser for å vise små utdrag av nyhetene – typisk tittel, ingress, et bilde og første avsnitt av saken – i søkeresultatene og tjenesten Google News. Google reagerte på dette med litt forskjellig framgangsmåte i de ulike landene, men resultatet var stort sett at nyhetsutdragene fra de berørte avisene ikke lenger ble vist av Google, noe som førte til kraftige fall i nettavisenes trafikk.

Hopper vi fram til nåtiden igjen, er det en del som har endret seg. I januar inngikk Google faktisk en avtale med franske medier om betaling for å gjengi nyheter i sine søkeresultater. Det franske konkurransetilsynet har nemlig konkludert med at Google ikke kan droppe å vise nyhetstreff for å slippe å betale, da dette vil være til skade for mediene og innebære et misbruk av markedsmakt.  

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.