NEURALINK

Musks Neuralink er testet på en person – avslørte problem

Selskapet melder at den første ekte testen avslørte et problem.

Elon Musks Neuralink-teknologi ser ut til å fungere bra, etter at selskapet fant effektive løsninger på problemene.
Elon Musks Neuralink-teknologi ser ut til å fungere bra, etter at selskapet fant effektive løsninger på problemene. Foto: Dado Ruvic/ NTB
10. mai 2024 - 07:41

Elon Musk er en mann med mange jern i ilden, og et av hans mer eksotiske prosjekter innebærer å operere inn tråder i menneskehjernen for å fikse nevrologiske skavanker – kalt Neuralink.

Neuralink fikk tillatelse til å rekruttere testpersoner for teknologien i fjor, og i januar i år ble teknologien for første gang operert inn i et menneske av kjøtt og blod.

Nå har Neuralink gitt oss en rapport om hvordan det har gått, og alt er ikke bare rosenrødt. Blant andre CNBC skrev om saken.

Tråder trakk seg ut av hjernen

Selskapet skriver at selve operasjonen gikk svært bra, og testpersonen var i stand til å dra hjem dagen etter. Tekniske problemer dukket imidlertid opp litt senere, skriver Neuralink.

Noen av trådene som ble operert inn begynte nemlig å trekke seg ut fra hjernen noen uker etter operasjonen, noe som resulterte i en netto reduksjonen av antallet effektive elektroder.

Dette førte igjen til en reduksjon i BPS (bits per second), et ytelsesmål for farten og presisjonen til markøren som kontrolleres av pasienten. Med andre ble det vanskeligere å styre markøren på en pålitelig og effektiv måte.

Utviklingen av hjerneimplantater går raskt på grunn av ny teknologi og nye, store firmaer som Neuralink og Synchron, der det gjøres store investeringer. Neuralinks brikke er på størrelse med en mynt.
Les også

Kappløp om hjerneimplantat – ett settes inn via blodårene

For å fikse på dette modifiserte Neuralink algoritmen for å gjøre den mer sensitiv for hjernesignaler. I tillegg ble det gjort forbedringer i teknikken som brukes til å oversette signalene til markørbevegelser, og selve grensesnittet ble også forbedret.

Neuralink sier disse justeringene førte til en rask og vedvarende forbedring av BPS-ytelsen. Faktisk skal ytelsen nå være bedre enn den var i begynnelsen, ifølge selskapet.

Utover dette problemet skal teknologiens første testfase ha gått upåklagelig. Testpersonen er kvadriplegiker, som betyr at personen har lammelser i både bein og armer og derfor har betydelig nedsatt mobilitet.

Ble langt mer uavhengig

Neuralink satte ham imidlertid i stand til å kontrollere sin bærbare PC fra flere ulike posisjoner, inkludert liggende, med en stylus som kontrolleres med munnen. Han har blant annet spilt dataspill med venner, surfet på internett, bedrevet livestreaming og brukt ulike applikasjoner.

Personen sier at han til og med klarte å slå flere av vennene sine i dataspill, noe ham mener ikke «skulle vært mulig» gitt hans betydelige handicap.

– Neuralink har hjulpet meg med å gjenopprette båndene til verden, vennene mine, og familien min. Det har gitt meg muligheten til å gjøre ting på egen hånd igjen, uten at jeg trenger familien min til alle døgnets timer, sa testpersonen.

Neuralink-teknologien fungerer ved at implantatet fanger opp elektriske felt som genereres når hjernecellen «skyter» ut elektriske signaler. Slike signaler sendes ut ved stimulering av de såkalte dendrittene – den delen av hjernecellen som mottar innkommende signaler fra andre celler via synapsene.

Ved å fange opp disse feltene skal bittesmå tråder utstyrt med elektroder være i stand til å registrere informasjonen som er representert i hjernecellen. Disse elektrodene er i stand til både å lese og «skrive». Det vil si at de ikke bare registrerer informasjon, men også kan gjenopprette signaler andre steder i hjernen.

Mer informasjon kan man finne på Neuralinks nettsider.

Neuralink-teknologien består i tråder som stikkes inn i hjernen – og FDA er foreløpig ingen stor fan av løsningen. Bildet er hentet fra demonstrasjonen i fjor.
Les også

Elon Musk vil stikke ørsmå tråder inn i folks hjerner – nå har myndighetene sagt nei

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.