SIKKERHET

Nå får Opera innebygget VPN på mobil

11. feb. 2019 - 11:47

Allerede for flere år siden fikk den norskutviklede, nå kinesisk-eide, nettleseren Opera en innebygget VPN-tjeneste på PC-plattformen. Nå får også mobilutgaven denne funksjonen, melder selskapet på bloggen sin.

Opera har nå begynt testing av en gratis VPN-funksjon i Android-versjonen av nettleseren for betabrukere over hele verden.

Enkel i bruk

VPN-funksjonen vil være enkel å aktivere via innstillingsmenyen i nettleseren, og det er altså ingenting som trengs å lastes ned.

Når funksjonen er aktivert vil Operas VPN erstatte IP-adressen sin med den virtuelle adressen, noe som skal gjøre det vanskeligere for nettsider å spore brukeren og identifisere enheten man bruker – som er selve poenget med VPN.

Opera skriver at VPN-tjenesten deres ikke samler inn noenting av den informasjonen som går gjennom serverne, som skal sikre beskyttelse av private data når man er tilkoblet offentlige WiFi-nettverk.

  <i>Foto:  Opera</i>
  Foto:  Opera

Ble populær

Ifølge selskapet ble den gratis, innebygde VPN-tjenesten til PC-versjonen av nettleseren særdeles populær blant brukere over hele verden da den ble lansert, som er grunnen til at selskapet nå også ønsker å utvide til mobilplattformen.

VPN (virtual private network) innebærer i korte trekk å bruke offentlige nettverk til å danna private nettverk som kan brukes til å sende og motta data som om datamaskinen er direkte tilkoblet det private nettverket.

Teknikken er blitt svært utbredt blant brukere som er opptatt av personvern og sikkerhet, og det finnes i dag mange VPN-tjenester å benytte seg av. De fleste krever nedlasting av separate apper og koster som regel penger å benytte seg av.

Noen, inkludert Operas, er altså også gratis, men som vi meldte tidligere denne måneden er det en del av gratistjenestene man bør vokte seg for på Android-plattformen.

Les også: Mange av de populære VPN-tjenestene eies av en liten håndfull selskaper »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.