UTVIKLING

Nå vil Microsoft gjøre .NET til én samlet plattform

Det er .NET Core som skal leve videre.

Microsoft skal i praksis slutte å videreutvikle .NET Framework. I stedet er det meste av funksjonaliteten i ferd med å bli lagt til .NET Core.
Microsoft skal i praksis slutte å videreutvikle .NET Framework. I stedet er det meste av funksjonaliteten i ferd med å bli lagt til .NET Core. Illustrasjonsfoto: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mai 2019 - 18:00

Mangt har endret seg siden Microsoft rundt årtusenskiftet begynte å snakke om «Next Generation Windows Services», som ble avduket som .NET Framework sommeren 2000 og virkelig lansert i februar 2002

Fra starten av skulle .NET Framework, kombinert med Visual Studio.Net, tilby integrerte utviklingsverktøy og et kjøremiljø for XML-baserte web-tjenester. I tillegg skulle det være Microsofts alternativ til Java-plattformen. Selskapet skulle også tenke mindre på Windows og mer på internett.

Helt slik ble det jo ikke. Det var først med det forenklede .NET Core i 2014 at Microsoft kom med en .NET-plattform til konkurrerende operativsystemer. Samtidig fortsatte selskapet med å videreutvikle .NET Framework for Windows. 

.NET 5

Nå er dette i ferd med å endre seg. For under Build-konferansen denne uken kunngjorde Microsoft at .NET Framework og .NET Core skal forenes i det som vil bli hetende .NET 5. 

Med .NET 5 skal utviklere kunne lage applikasjoner til både Windows, Linux, MacOS, iOS, Android, TvOS, WatchOS og WebAssembly, alt basert på samme kodebase. 

Veien dit startet egentlig for lenge siden, for ifølge Microsoft har rundt 50.000 .NET Framework-API-er blitt lagt til .NET Core siden sistnevnte ble lansert. Mye av det som gjenstår vil bli lagt til i .NET Core 3.0, som ifølge Microsofts veikart skal bli allment tilgjengelig i september i år. 

Dette inkluderer Windows Forms, WPF og Entity Framework 6.

Også Mono

.NET 5 bygger videre på dette, samtidig som at det skal ta i bruk det beste fra Mono-prosjektet, som var den opprinnelige kryssplattformimplementeringen av .NET. Detaljene rundt Mono og .NET 5 er oppgitt i dette blogginnlegget. Dette handler blant annet om alternative kjøretidsopplevelser. Blant annet skal Mono og CoreCLR kunne brukes om hverandre.

I tillegg til dette og det .NET Core skal tilby fra høsten av, loves det blant annet Java-interoperabilitet på alle plattformer, i tillegg til Objective-C og Swift-interoperabilitet på flere operativsystemer. 

Årlig

Microsoft planlegger å komme med en første forhåndsvisning av .NET 5 i første halvdel av 2020. Selve lanseringen er ventet å skje i november samme år. Deretter planlegger Microsoft å komme med en årlig oppdatering til .NET i årene kommer. Også dette skal skje i november. 

I tillegg kan det ved behov, for eksempel for å rette feil, komme mindre oppdateringer til rammeverket. 

I praksis betyr dette at .NET Core overtar for .NET Framework. Ifølge Microsoft vil all framtid nyutvikling og ny funksjonalitet være en del av .NET 5. Dette inkluderer også nye versjoner av programmeringsspråket C#.

Les også: Microsofts to PowerShell-utgaver skal forenes i PowerShell 7

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.