FORBRUKERTEKNOLOGI

Nettsted: Apple utvikler brettbar OLED-skjerm

Ferske opplysninger tyder på at Apple går videre med testene av brettbare mobilskjermer. OLED-panelene lages på en helt ny måte, ifølge kilder.

Selv om konkurrenter som Samsung og Huawei har hatt brettbare telefoner til salgs i flere år, har det ikke kommet noe fra Apple. Selv sier de ingenting foreløpig, men det spekuleres på om det kommer en om tre år.
Selv om konkurrenter som Samsung og Huawei har hatt brettbare telefoner til salgs i flere år, har det ikke kommet noe fra Apple. Selv sier de ingenting foreløpig, men det spekuleres på om det kommer en om tre år. Foto: Elijah Nouvelage/Reuters/NTB
Kalle Wiklund og Simon Campanello, Ny Teknik
15. mai 2022 - 10:00

At Apple nå tester en brettbar mobil eller nettbrett med 9-tommersskjerm, ifølge den anerkjente analytikeren Ming-Chi Ku, har vi tidligere fortalt.

Nå har det sørkoreanske nettstedet The Elec publisert ferske opplysninger som kan avsløre nye detaljer om Apples brettbare skjermer.

Ifølge The Elec utvikler Apple en ny type OLED-skjerm der polariseringsfilteret er fjernet. Dermed blir de tynnere.

Polariseringsfilteret er et av flere lag i en OLED-skjerm, og det skal motvirke refleksjoner i skjermen.

Kan påvirke batteritiden?

Ulempen med å bygge OLED-paneler uten polariseringsfiltre, er at skjermens lysstyrke må økes som kompensasjon – noe som i sin tur påvirker batteritiden negativt.

Samsung vil på sin side erstatte polariseringsfilteret med et fargefilter. Et polariseringsfilter bidrar med en tykkelse på 50–100 mikrometer. Et fargefilter er bare 5 mikrometer tykt.

Apples nye skjermer skal ha en pikseltetthet et sted mellom en Iphone og en Ipad, men spesifikasjonene kan bli endret. Det er nøkkelteknologien som nå testes i enhetene.

Det har i flere år blitt spekulert på at Apple utvikler enheter med brettbare skjermer. Men noen faktiske produkter ikke kommet, selv om konkurrenter som Samsung og Huawei har hatt slike telefoner til salgs i flere år.

Apple skal snart lansere et VR/AR-produkt, og det blir avanserte saker, ifølge kjent analytiker.
Les også

Toppanalytiker: – Apple skal snart lansere sitt mest kompliserte produkt noensinne

Slippes senere enn ventet

Ming-Chi Kuo har tidligere hevdet at Apple skal slippe sin første brettbare enhet i 2024, men han tror nå at det vil skje tidlig i 2025.

Først ut blir antagelig en «brettbar Ipad eller en hybrid mellom en Ipad og en Iphone», skriver Ming-Chi Kuo på Twitter.

Han tror Apple vil begynne med brettbare skjermer i mellomstørrelse, for å så å gå over til større skjermer (som nettbrett), og så til slutt skjermer på størrelse med en Iphone.

Nettstedet The Elec hevder at Apple og LG utvikler brettbare OLED-paneler for datamaskiner og nettbrett. Disse skal bruke et veldig tynt deksel av glass, mens dagens brettbare skjermer er dekket av plast.

Denne artikkelen ble først publisert på Ny Teknik.

EU, med konkurransekomissær Margrethe Vestager i spissen, går til angrep mot mot Apple.
Les også

EU i strupen på Apple – forbereder søksmål

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.