Outsourcing i Sykehuspartner

Raser etter at teknologidirektør får ny jobb i Norsk Helsenett etter outsourcing-skandale

– Vi har ikke tillit til Thomas Bagley.

Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål. Illustrasjonsfoto.
Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål. Illustrasjonsfoto. (Bilde: NTB scanpix)

– Vi har ikke tillit til Thomas Bagley.

Bagley har fått jobb som viseadministrerende direktør i Norsk Helsenett. Stillingen er nyopprettet. Det skriver NRK.

– Vi kan vanskelig se at Bagley er rett mann til å bygge opp igjen tilliten til at pasientdata lagres og deles på en trygg måte, sier president Trond Markussen i NITO til NRK.

Tilgang til 2,8 millioner pasientjournaler

Thomas Bagley trakk seg fra både sin stilling som teknologidirektør i Helse Sør-Øst og styreleder i Sykehuspartner.

Det skjedde etter at det ble kjent at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til 2,8 millioner pasientjournaler i Helse Sør-Øst. Men topplederen i helseforetaket hadde allerede den nye jobben i Norsk Helsenett i baklomma før han tok sin hatt og forlot det gigantiske helseforetaket på Østlandet.

Norsk Helsenett har ansvar for nasjonal informasjonssikkerhet mellom Norges sykehus og andre offentlige helseaktører. 

Var styreleder i Sykehuspartner

Bagley fungerte som teknologidirektør i Norges største helseforetak, og hadde siden 2016 fungert som styreleder i datterselskapet Sykehuspartner. 

Selskapet drifter IKT-infrastrukturen og systemene som blir brukt av sykehusene på Østlandet. 

Medarbeidere gikk ut i digi.no allerede i september i fjor og advarte ledelsen i Helse Sør-Øst og Sykehuspartner om at det ikke var mulig å drifte IKT-infrastrukturen uten å få tilgang til SQL-serverne hvor pasientdataene ligger lagret 

Fagforbundet frykter for tilliten til helse-Norge

Bagley har flere ganger i intervjuer med NRK benektet at utenlandske medarbeidere har hatt tilgang til sensitiv persondata. 

Fagforbundet er heller ikke fornøyd med nyansettelsen av Bagley i Norsk Helsenett. 

– Vi har ikke tillit til Thomas Bagley fordi han gjentatte ganger har tilbakevist våre påstander om at sikkerheten for pasientdata ikke var tilstrekkelig ivaretatt da Helse Sør-Øst konkurranseutsatte IKT-infrastrukturen, sier nestleder Sissel Skoghaug til NRK. 

Hun mener det går på tilliten løs når Norsk Helsenett ansetter en mann som har gått i bresjen for å tjensteutsette en kritisk bit av norsk infrastruktur. Hun mener hele det norske helsevesenet er avhengig av at brukerne har tillit til hva som skjer i alle ledd. 

Informert allerede 5. april

– Thomas Bagley, mener vi, har et stort ansvar for vedvarende feilinformasjon om tilgang til sensitive pasientdata i Helse Sør-Øst, sier Skoghaug til NRK. 

Den tidligere teknologidirektøren og styrelederen skal allerede 5. april ha blitt informert om den uautoriserte tilgangen i et styremøte. 

Ifølge NRK visste hverken helseministeren eller administrerende direktør Lofthus i Helse-Sør-Øst at de utenlandske IT-arbeiderne hadde så omfattende tilgang før 27. april. 

Har tiltro til Bagley

Hvorfor disse opplysningene – som ble kjent i styremøtet 5. april – ikke har kommet frem til helseminister Bent Høie (H) før helt i slutten av april skyldes ifølge NRK at Bagley unnlot å legge alle kortene på bordet da han skulle underrette Høie (H) i forrige uke. 

Norsk Helsenett tar ikke kritikken til etterretning. 

– Vi har gjort en grundig vurdering av Bagleys kvalifikasjoner. Han har omfattende ledererfaring innenfor teknologi og forretningsutvikling, og han har hatt topplederjobber i både offentlig og privat sektor. Han har inngående kjennskap til helsesektoren og IKT-utfordringene som skal løses.

– Vi har respekt for at andre kan se det annerledes, men hans ledererfaring kombinert med hans sterke bakgrunn innen e-helse, teknologi og forretningsutvikling passer svært godt inn, og styrker oss, skriver HR- og kommunikasjonsdirektør Synnøve Farstad til digi.no i en SMS.

Bagley har ikke svart på digi.nos henvendelser.

Kommentarer (20)

Kommentarer (20)
Til toppen