UTDANNING

Regjeringen vil opprette 4.000 nye studieplasser: – Det må mer til for å avblåse kompetansekrisen

UiO og OsloMet er blant studieinstitusjonene som får mange nye studieplasser innen informatikk og ingeniørfag.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier at regjeringen vil opprette 4.000 nye studieplasser og øke tallet på fagskoleplasser med 1.000 i revidert nasjonalbudsjett.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier at regjeringen vil opprette 4.000 nye studieplasser og øke tallet på fagskoleplasser med 1.000 i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
6. mai 2020 - 16:02

Mange opplever usikre jobbtider og rekordmange har søkt seg til universiteter og høgskoler i år. Hele 150.000 personer har søkt om studieplass gjennom Samordna opptak.

Nå vil regjeringen øke antallet studieplasser med 4.000, opplyser minister for forskning og utdanning Henrik Asheim (H).

Den aller største økningen i antall studieplasser får studieretningene matematikk, naturvitenskap og teknologi.

Asheim sier til Aftenposten at det er viktig å få flere i utdanning og i yrker som samfunnet har behov for framover.

– Vi foreslår i tillegg en økning på 1.000 studieplasser til høyere yrkesfaglig utdanning, sier han.

Utdanningspakke til uka

De nye studieplassene er en del av en utdanningspakke som vil bli lagt fram i revidert nasjonalbudsjett 12. mai. Studieplassene vil bli opprettet fra høsten, dersom Stortinget sier ja.

I regjeringens forslag fordeles 1.123 av studieplassene til helse- og sosialfag, 550 plasser til lærerutdanningene, 1.472 plasser til matematikk, naturvitenskap og teknologi, 833 plasser til juridiske og økonomisk-administrative fag og 22 plasser til animasjon, utøvende musikk, film og kunst.

Sjef for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3), Olav Skard, står på søkerlisten på den ledige jobben som direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet etter at Sofie Nystrøm gikk av i desember i 2023.
Les også

Profiltung søkerliste til jobben som NSM-direktør

OsloMet: 160 nye ingeniør-studieplasser

For halvannen uke siden ba Kunnskapsdepartementet utdanningssektoren om forslag til å øke antall studieplasser og rekrutteringsstillinger for å møte utfordringene som oppstår under koronakrisen.

Storbyuniversitetet OsloMet varsler at de øker med 700 studieplasser til høsten.160 av disse går til ingeniørutdanningene.

− Det er fortsatt et stort behov for ingeniører, og OsloMet ønsker å bidra til at flere kan ta slik utdanning, eksempelvis innenfor IT og energi og miljø i bygg, sier Nina Waaler, prorektor for utdanning ved OsloMet i en pressemelding.

OsloMet vil også opprette en rekke kortere etter- og videreutdanningstilbud, blant annet innen teknologiforståelse, programmering og kunstig intelligens.

Universitetet i Oslo (UiO) ønsker å opprette 336 nye studieplasser, inkludert 137 studieplasser innen informatikk på årsstudium, bachelor- og masternivå, samt flere studieplasser innen realfag. I tillegg til ønsker UiO å opprette 110 nye stipendiatstillinger, ifølge Uniforum.

Anne-Sofie Risåsen er kommersiell leder for Nord-Europa i Cognizant og skriver i dette debattinnlegget om det økende kompetansegapet innen kunstig intelligens.
Les også

Akutt mangel på norske KI-talenter

– Bra, men ikke nok

Abelia og IKT Norge er blant flere aktører som i en årrekke har advart mot at IT-næringen er underbemannet, noe som rammer offentlig sektor, digitale næringer, industri og øvrig næringsliv.
 
Abelia mener flere studieplasser er et steg i riktig retning, men at behovet for flere studieplasser innen IKT-fag er større enn det regjeringen varsler.
 

− Hele næringslivet skriker etter teknologer, det vet jeg regjeringen er klar over, sier Øystein Eriksen Søreide som er administrerende direktør i Abelia.

Søreide mener det er viktig å se dette i sammenheng med den nylig lanserte kompetansereformen, og at det må kraftige tak til for å avblåse kompetansekrisen Abelia frykter kan ramme teknologi-Norge: 

− Nøkkelen ligger i kombinasjonen av flere studieplasser, satsning etter- og videreutdanning og fleksibel kompetanseheving, sier Abeliasjefen.

Konstituert toppsjef i IKT Norge, Fredrik Syversen, er fornøyd:  

− Dette har vi ventet på lenge. Denne våren med korona-krise har vist oss med tydelighet hvor viktig betydningen av digital kompetanse og digitale verktøy er, sier Syversen, som sier næringens fokus i tiden som kommer er å gjenreise et levende, bærekraftig Norge - post-korona.

Nettundervisning

Ministeren sier til Aftenposten at han regner med at det blir tilnærmet normal virksomhet ved universitetene og høyskolene til høsten, men at det nok blir aktuelt med noe nettundervisning.

I en tiltakspakke for studiesektoren som kommer i mai eller juni, vil regjeringen komme tilbake med andre tiltak for sektoren, ifølge Asheim.

I en ny rapport advarer FN mot misbruk av KI-teknologi til å øke spredningen av usannheter om nazistenes drap på mer enn seks millioner mennesker under andre verdenskrig
Les også

FN: KI kan misbrukes til å fornekte jødeutryddelsene

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.