NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Satser stort: Nå skal Amazon for alvor i gang med bygging av internett i verdensrommet

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Illustrasjonsfoto: Colourbox
19. des. 2019 - 07:05

Når det gjelder idéen om å bygge en satellitt-basert internettløsning i verdensrommet er det Elon Musks selskap SpaceX som har fått mest oppmerksomhet, men også Amazon har store planer på dette feltet.

På sin offisielle blogg har nettbutikkgiganten nå kunngjort anskaffelsen av et stort anlegg dedikert til forskning, utvikling og konstruksjon av prototyper i forbindelse med sin rombaserte internett-satsing – som for øvrig har fått navnet Project Kuiper.

Over 3000 satellitter

Selskapet er i ferd med å renovere bygningsmassen, som består av to bygninger på over 20 000 kvadratmeter til sammen. Kuiper-teamet skal etter planen flytte inn i bygningene i løpet av neste år.

Amazon skal sende over 3.000 satellitter ut i verdensrommet for å gi store deler av befolkningen bedre internett.
Les også

Tar opp kampen: Nå vil Amazon skyte opp tusenvis av internett-satellitter

Amazon sier de allerede har fått på plass et ekspertteam i «verdensklasse» som skal være ivrige etter å komme i gang, og selskapet har de siste månedene sendt inn flere søknader til både ITU (International Telecommunication Union) og amerikanske FCC (Federal Communications Commission) om ulike godkjennelser til Kuiper-prosjektet.

Project Kuiper ble først kunngjort i april i år og innebærer ifølge FCC-søknaden som ble sendt i juli i år å sende 3236 satellitter ut i rommet. Satellittene skal gå i bane rundt Jorden i tre «lag» med en høyde på 590, 610 og 630 kilometer.

Ifølge Amazon er målet med planene å kunne tilby bredbåndstjenester med høy hastighet, lav forsinkelse og rimelige priser til forbrukere, bedrifter og andre kunder.

Amazon er ikke spesifikke på hvem som vil utgjøre brukerbasen, men sier at systemet skal kunne dekke behovet til flere titalls millioner mennesker over hele verden – altså ikke bare i USA.

Fem faser

Ifølge selskapet vil tjenesten dekke området mellom breddegradene 56° N og 56° S, som omfatter mesteparten av verdens areal unntatt de aller sydligste og nordligste områdene. Cirka 95 prosent av verdens befolkning bor innenfor dette området.

Norges sørligste punkt ligger på breddegrad 57° N, og derfor spørs det om Norge får glede av Amazons internett-satsing.

Etableringen av nettverket skal skje i fem faser, hvorav den første fasen vil  bestå av 578 satellitter, og ifølge Amazon vil nettverket være operativt og i bruk straks den første fasen er på plass.

Slik så det ut da SpaceX' første internett-satellitter ble sluppet ut i rommet.
Les også

Trapper opp satsingen kraftig: SpaceX vil skyte ut 30 000 flere internett-satellitter

Amazon må se seg slått av Elon Musk og SpaceX, som allerede i mai hadde den første lille puljen av internett-satellitter på plass i verdensrommer. I slutten av juni kom SpaceX med en statusoppdatering hvor det ble opplyst at Starlink-nettverket nå er klart for testing.

Et annet selskap, OneWeb, har også allerede sendt ut internett-satellitter, men foreløpig kun seks stykker. OneWebs første konstellasjonen skal omfatte 650 satellitter, og deretter er planen å skalere helt opp til 900 satellitter etter hvert som den forventede etterspørselen øker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.