NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Tar opp kampen: Nå vil Amazon skyte opp tusenvis av internett-satellitter

Amazon skal sende over 3.000 satellitter ut i verdensrommet for å gi store deler av befolkningen bedre internett.
Amazon skal sende over 3.000 satellitter ut i verdensrommet for å gi store deler av befolkningen bedre internett. Foto: Shutterstock / NicoElNino
9. juli 2019 - 13:44

SpaceX har fått mye omtale den siste tiden på grunn av sine planer om å etablere et rom-basert Internett, planer de nå har kommet langt med, men selskapet er slettes ikke alene. Som blant andre Ars Technica melder har nettbutikkgiganten Amazon nå entret arenaen for alvor.

Amazon, gjennom sitt datterselskap Kuiper Systems, har nemlig nylig sendt en søknad til FCC om godkjennelse til å sende 3236 satellitter ut i rommet – som et ledd i det såkalte Project Kuiper-prosjektet.

Høyhastighets bredbånd

Satellittene skal gå i bane bane rundt Jorden i tre «lag» med en høyde på 590, 610 og 630 kilometer.

Ifølge Amazon er målet med planene å kunne tilby bredbåndstjenester med høy hastighet, lav forsinkelse og rimelige priser til forbrukere, bedrifter og andre kunder.

Amazon er ikke spesifikke på hvem som vil utgjøre brukerbasen, men sier at systemet skal kunne dekke behovet til flere titalls millioner mennesker over hele verden – altså ikke bare i USA.

Ifølge selskapet vil tjenesten dekke området mellom breddegradene 56° N og 56° S, som omfatter mesteparten av verdens areal unntatt de aller sydligste og nordligste områdene.

SpaceX allerede på plass

Med sin svært nordlige beliggenhet befinner vår egen nasjon seg dessverre utenfor disse koordinatene, så derfor spørs det om nordmenn vil kunne få nyte godt av Amazons planer.

Etableringen av nettverket skal skje i fem faser, hvorav den første fasen vil  bestå av 578 satellitter, og ifølge Amazon vil nettverket være operativt og i bruk straks den første fasen er på plass.

Amazons planer om Internett-satellitter ble først bekreftet i april i år, men selskapet må altså se seg slått av Elon Musk og SpaceX, som allerede i mai hadde den første lille puljen av Internett-satellitter på plass i verdensrommer. I slutten av juni kom SpaceX med en statusoppdatering hvor det ble opplyst at Starlink-nettverket nå er klart for testing.

Et annet selskap, OneWeb, har også allerede sendt ut Internett-satellitter, men foreløpig kun seks stykker. OneWebs første konstellasjonen skal omfatte 650 satellitter, og deretter er planen å skalere helt opp til 900 satellitter etter hvert som den forventede etterspørselen øker.

Les også: Norsk selskap jobber med SpaceX for å skyte opp bredbånd-satellitter »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.