LEDELSE

Nå er jakten på Norges 50 fremste tech-kvinner i gang

Abelias kvinnepris skal fortsatt gå til ledere.

Kristine Hofer Næss, leder i Oda-nettverk
Kristine Hofer Næss, leder i Oda-nettverk Foto: Kjersti Flugstad Eriksen
17. jan. 2020 - 14:03

For fjerde år på rad går Abelia og kvinnenettverket ODA sammen om å nominere Norges 50 fremste kvinner innenfor teknologibransjen.

Nominasjonsprosessen er åpnet, og hvem som helst kan nominere.

Tidligere år har ledere fra private eller halvstatlige virksomheter har vært på listen, sammen med suksessrike gründere som Sigrun Syverud i Fjong, Ellen Tuset i Kongsberg Norspace og Karen Dolva i No Isolation. 

Årets nyhet er at også kvinnelige teknologer i offentlig sektor kan nomineres.

– Det er for få tech-kvinner i offentlig sektor også, sier Kristine Hofer Næss, leder i Oda Nettverk. Hun håper på mange forslag til navn på kvinner i offentlig sektor.

Årsaken til at offentlig sektor er med, er at prisen skulle bli bredere og mer reell, forteller Abelia-leder Øystein Eriksen Søreide.

– I forbindelse med kåringen sist var det flere som sa, og det er jo helt riktig, at det er mange kvinner også i ledende og sentrale stillinger også i det offentlige, sier Søreide.

− Jeg er opptatt av at alle vi politikere må bidra til å oppklare disse misforståelsene, og i hvert fall ikke gjenfortelle dem, sa næringsministeren i Stortinget onsdag.
Les også

Full forvirring: Insisterer på at nye innleieregler ikke rammer selvstendige konsulenter

Endrer seg ikke etter Patricia Aas-innspill

Et kriterium for å bli nominert er at man har en ledende rolle i en teknologibedrift

IT-utvikler Patricia Aas gikk hardt ut mot Abelia-prisen 2019 fordi prisen i stor grad går til kvinner i ledelse, og ikke til de som faktisk utøver teknologiyrket.

På Oda Lovelace-dagen 8. oktober arrangerte hun en alternativ pris til kvinner som jobber med å skape teknologiløsninger. 

Næss sier at Patricia Aas' pris absolutt ikke er en konkurrent.

– I etterkant av kåringen var hun tydelig på at det manglet en pris til kvinner som koder, og det var flott at hun opprettet en pris, sier Næss.

– Vi ser ikke nødvendigvis etter beste koder, selv om mange på tidligere Topp 50-lister også er tunge teknologer.

– Det kan også bety at de er fagledere, for eksempel innenfor IoT eller CRM, sier Næss.

Data fra et stort antall blodprøver er på avveie i Storbritannia etter hacker-angrep.
Les også

Hackere publiserer blodprøve-data fra London-sykehus

Mener særlig menn bør nominere

På sikt tror Søreide kåringen kan bidra til å motivere flere kvinner til å søke seg til teknologifeltet, og motivere virksomhetene til å rekruttere kvinner til teknologi og til lederroller innenfor teknologi.

– Vi tror at det på sikt vil være med på å påvirke i positiv retning, så vi oppfordrer til å bidra med nominasjoner. Særlig menn bør se rundt seg og være flinke til å nominere, sier Søreide, og forklarer:

– Innenfor teknologi er det mange mannlige ledere som sitter godt plassert for å kunne se og løfte fram dyktige teknologikvinner.

Næss ser at det fortsatt er et behov og for dårlig kjønnsbalanse, særlig i ledende stillinger. 

– Vi lever i en tid der det er så vanvittig viktig å få kvinner på banen innen tech, for eksempel innenfor kunstig intelligens, sier Næss.

Her kan du se hvordan lista så ut i 2018 og i 2019.

Teknologistudiene er fortsatt populære, og når høyskoler og universiteter planlegger flere studieplasser, blir det litt færre om beinet.
Les også

Færre søkere til IT-studier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.