PRODUKTIVITETSVERKTØY

Gmail blir tett integrert med både Meet, Chat og resten av G Suite

Epost, gjøremål, videomøter eller redigering av dokumenter – alt blir tilgjengelig via Gmail-brukergrensesnittet.

Gmail blir det sentrale brukergrensesnittet for mange av Google kommunikasjons- og produktivitetstjenester.
Gmail blir det sentrale brukergrensesnittet for mange av Google kommunikasjons- og produktivitetstjenester. Foto: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juli 2020 - 10:34

Google har i mange år blitt kritisert for å selskapets mange og lite vellykkede forsøk på å tilby kommunikasjonstjenester. Strengt tatt er det bare Gmail som har vist seg levedyktig over tid.

Derfor er det ikke unaturlig at Gmail blir den nye sentralen for de viktigste kommunikasjonstjenestene til Google – meldingstjenesten Chat og videomøtetjenesten Meet, i tillegg til eposttjenesten selvfølgelig.

En del spor av dette har vi sett en stund allerede, i tillegg til rykter om at noe er i vente. I venstre webutgaven av Gmail har det for lengst dukket opp felter for både Chat- og Meet-handlinger. Egne snarveier for dette skal snart komme til Gmail-appene for Android og IOS. 

Dette skriver Google i et blogginnlegg, som tar for seg hvordan selskapets kommunikasjons- og produksjonstjenester som bli langt mer integrerte.

– Vi er ikke lenger i utviklingsfasen av KI – vi lever i anvendelsestiden, skriver Silvija Seres i denne kronikken.
Les også

«Alle» vil bruke KI – så å si ingen har nok penger, folk eller kunnskap

I første rekke for G Suite-brukerne

Det er en vesentlig forskjell på Chat-tjeneste til Google, avhengig om man er G Suite-bruker eller ikke. Chat-tjeneste som vanlige Google-brukere har tilgang til, er den eldre Google Hangouts-tjenesten.

G Suite-brukere har derimot tilgang til Google Chat, som Google lanserte i 2018 under navnet Hangouts Chat. Dette er en samarbeidstjeneste som har fellestrekk med Slack og Microsoft Teams.

Det Google nå forsøker å gjøre, handler først og fremst om G Suite-brukerne, for å gjøre deres arbeidsområde mer sømløst og integrert. 

Grupperom

En vesentlig egenskap her er «Rooms», altså rommene som Google Chat-brukerne kan opprette, omtrent som kanalene i Slack. I disse skal brukerne nå kunne legge til delte filer og gjøremål, noe som skal gjøre dem mer egnet for langsiktige prosjekter. 

Det er også mulig å invitere eksterne brukere til disse rommene, slik som konsulenter eller andre samarbeidspartnere. 

Opprett gjøremål inne i et Google Chat-rom uten å måtte gå ut av Gmail. <i>Skjermbilde: Google</i>
Opprett gjøremål inne i et Google Chat-rom uten å måtte gå ut av Gmail. Skjermbilde: Google
Sarah Raimond (fra venstre) er prosjektleder for Googles datasenteretablering på Gromstul. Her avbildet med Google Norge-sjef Tine Austvoll Jensen etter gårsdagens pressekonferanse i Skien.
Les også

Google får også en Oslo-region med tre datasentre

Alt på ett sted

Tanken er at man aldri skal behøve å forlate Gmail-brukergrensesnittet. Selv når man åpner dokumenter for å redigere dem i samarbeid med de andre deltakerne, er man i Gmail og eposten er bare ett klikk unna. 

Fra en chat kan skal brukeren raskt kunne hoppe inn i en videosamtale, videresende en chat-melding til innboksen, opprette et gjøremål fra en chatmelding, uten å måtte gå over i annet brukergrensesnitt og dermed komme ut av flyten. 

En annen nyhet er at det via søket i Gmail også vil bli mulig å søke etter Chat-meldinger. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

På lenger sikt skal det blant annet mulig med bilde-i-bilde-videosamtaler direkte i Gmail, og integrasjon av Google Meet i innholdsverktøy som Docs, Sheets og Slides. 

Ikke ferdig ennå

Google skriver ingenting i blogginnlegget om når disse nyhetene vil bli tilgjengelige, men kommer trolig til å fortelle mer om det hele under neste ukes Google Cloud Next ’20: OnAir-arrangement, som handler om produktivitet og samarbeid. 

Ifølge The Verge skal endringene bli tilgjengelige allerede denne uken som «early access preview» til en del G Suite-kunder. Endringene vil bli rullet ut til resten av G Suite-kundene senere i år. Det er ikke klar om eller hvordan Google vil gjøre tilsvarende endringer i forbrukerutgaven av Gmail. 

Microsoft nye KI-brikker skal bidra til å gjøre verden klar for stadig mer krevende KI-oppgaver.
Les også

Microsoft lanserer egne KI-brikker: Legger til rette for enda kraftigere ChatGPT-modeller

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.