Mest lest 2017

Her er årets mest leste saker på digi.no

De ti mest leste sakene på digi.no handlet om en rekke forskjellige temaer. Men sikkerhet og personvern var en gjenganger.
De ti mest leste sakene på digi.no handlet om en rekke forskjellige temaer. Men sikkerhet og personvern var en gjenganger. (Kollasje: digi.no)

På årets siste ordinære arbeidsdag for redaksjonen, er det på tide med en form for statusoppdatering. IT blir bare viktigere og viktigere i samfunnet, noe som preger etterspørselen etter kvalifiserte IT-medarbeidere. Ikke minst gjelder dette innen IT-sikkerhet, hvor mange forteller at de sliter med å fylle stillingene. For kravene til IT-personellets kvalifikasjoner, øker også.

Skal vi trekke noen IT-temaer som i særlig grad har preget 2017, kommer vi ikke utenom GDPR, sikkerhet og maskinlæring. «Alle» i IT-bransjen snakker om dette. Men hvor godt det har festet seg hos IT-bransjens kunder, er mer uklart. Mange er fortsatt uforberedt på GDPR, mange sikkerhetsbrudd det siste året skyldes fortsatt svakheter som ofte med enkle midler kunne ha blitt oppdaget, og en del kunder oppfatter nok maskinlæring som enda en hype som snart vil gå over. 

Når denne dagen er over, vil digi.no ha publisert minst 1989 saker i 2017. Det er på høyde med fjoråret, selv om vi i løpet av året har økt produksjonen av de ofte mer arbeidskrevende Ekstra-sakene. Til gjengjeld har redaksjonen blitt styrket underveis.

Det er ikke nødvendigvis slik at de viktigste sakene også er de som blir mest lest, selv om en rekke av årets mest leste saker hadde langt mer enn bare underholdningsverdi. Mange av sakene på digi.no omhandler temaer som bare er av interesse for en ganske smal gruppe med lesere, mens andre saker nok like gjerne kunne ha stått i en tabloidavis og leses av folk helt uten IT-faglig bakgrunn.

Det er mange faktorer som avgjør hvor mange som klikker seg inn på en sak. Dette inkluderer vinkling, distribusjon og deling i blant annet sosiale medier. Mye oppleves som rene tilfeldigheter.

Likevel, mer på grunn av tradisjon enn noe annet, presenterer vi nå de mest leste sakene på digi.no i 2017

  1. Hjerneforsker: Dette er det aller dummeste du gjør med tiden din. Dette er strengt tatt ikke en IT-sak, men en sak om en forsker som kritiserer folk som skryter av hvor lite søvn de trenger. Forskeren mener de fleste voksne i industriland sover for lite, noe som fører til at man presterer dårligere og kan være helseskadelig.
  2. Mysteriet løst: Derfor henger det en dataport under setene på trikken. Mange tiltrekkes av mysterier, uansett hvor små de er. Denne saken handlet om en RS232-port som noen hadde oppdaget under et sete på trikken. Artikkelen avslører hva den brukes til.
  3. Kundedata lå åpent tilgjengelig i Rema 1000s Æ-app. – Jeg kunne lastet ned hele kundebasen. Denne saken satte virkelig søkelyset på hvor viktig det er at sikkerheten må komme først under utvikling og drift av applikasjoner som samler inn, oppbevarer og behandler personopplysninger og annen sensitiv informasjon. Heldigvis ble svakhetene oppdaget før dataene i særlig grad kom på avveie. Rema 1000 fikk dessuten massiv kritikk for blant annet å ha lagt skylden på han som oppdaget feilen, i stedet for å gi ham en belønning for arbeidet. 
  4. 53-åringen rigget lotteriet ved hjelp av et rootkit, og lurte til seg millioner av dollar. Denne saken handler om en sikkerhetsdirektør som på oppsiktsvekkende vis utnyttet sin stilling til å vinne toppremiene i sju forskjellige lottotrekninger.
  5. Da 41-åringen fikk sparken tok det ikke mange timene før alle IT-systemene på fabrikken døde helt. Dette er nok en sak om en person som har misbrukt sine omfattende fullmakter på arbeidsplassen. Hans handlinger fikk store konsekvenser for arbeidsgiveren.
  6. Dette var verdens mest brukte passord i 2016. Dette er en gjenganger som det kanskje er litt overraskende at blir så mye lest, siden det sjelden er store endringer i hva slags passord de minst sikkerhetsbevisste av oss får seg til å bruke. 
  7. Vipps betalte dobbelt – nå vil de ha pengene tilbake. En teknisk feil førte til at betalingstjenesten trakk beløp fra avsender én gang, men sendte beløpet to ganger til mottaker. Deretter tok det uker før de berørte ble berørt. Tekniske problemer har rammet Vipps flere ganger i år, og dette var ikke det eneste tilfellet i år hvor mottakere har fått utbetalt eller har blitt trukket for mye.
  8. Sjekk IT-tabbene: Bruker trykket «pause» hver gang han skulle ta en røyk. Etter en god pause, tok publiserte vi i sommer noen av de beste «IT-skrekkhistoriene» som vi har fått tilsendt av leserne. 
  9. 16. mai ble det full kriseberedskap i Evry etter datalekkasje. Rotårsaken kan påvirke alle norske selskaper. Her skapte vi nyheten selv, ved å varsle Evry om at en god del sensitivt innhold fra én av selskapets tjenester var blitt indeksert og gjort tilgjengelig via Microsofts søketjeneste, Bing. De berørte aktørene skyldte på hverandre, men senere skal flere andre, norske aktører ha opplevd det samme. I denne Digi Ekstra-saken forklarer vi hva som egentlig hadde skjedd.
  10. Så mye tjener IT-ansatte. Lønnsnivået i IT-bransjen er selvfølgelig interessant for de fleste i bransjen. Så interessant at den snart to år gamle saken også i år har greid å komme med blant topp ti. 

Da gjenstår det bare å ønske våre lesere et godt nytt år, og takke for følget så langt! 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen