SIKKERHET

Microsoft og Facebook samarbeidet om å forstyrre nordkoreansk hackergruppe

Gjennomførte samordnet aksjon i forrige uke.

ILLUSTRASJONSBILDE: Det har tidligere kommet rapporter om at Nord-Korea håndplukker unge og talentfulle hackere til en elitegruppe med kybersoldater. Om Lazarus Group egentlig er en slik gruppe, er uklart.
ILLUSTRASJONSBILDE: Det har tidligere kommet rapporter om at Nord-Korea håndplukker unge og talentfulle hackere til en elitegruppe med kybersoldater. Om Lazarus Group egentlig er en slik gruppe, er uklart. Bilde: Reuters
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. des. 2017 - 20:00

I etterkant av at Trump-administrasjonen denne uken, klart og tydelig, ga Nord-Korea skylden for kryptoviruset WannaCry, har det blitt kjent at Facebook og Microsoft de siste ukene har samarbeidet om gjøre det vanskeligere for Lazarus Group, også kjent som ZINC, å utføre angrep. Microsoft mener det var denne gruppen som sto bak WannaCry, et syn som også støttes av amerikanske myndigheter. 

Informasjonen om de to selskapenes ferske samarbeid for å stoppe en felles fiende, ble først omtalt under en pressekonferanse i Det hvite hus på tirsdag.

Bakgrunn: USA beskylder Nord-Korea for dataangrep

Kastet ut

En talsperson for Facebook sier til Reuters at selskapet i forrige uke stengte en rekke falske kontoer som hackergruppen skal ha brukt til å bygge relasjoner med potensielle mål. 

Alle som har vært i kontakt med disse kontoene, skal ha blitt informert. 

Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, har på sin side skrevet et blogginnlegg om samarbeidet. 

Han forteller at Microsoft i forbindelse med dette samarbeidet blant annet har bidratt til å ødelegge for skadevaren som Lazarus Group nå baserer seg på, blant annet ved å rense de infiserte pc-ene til kunder, deaktivere noen ikke nærmere angitte kontoer, samt å styrke Windows' forsvar mot skadevare, for å forhindre at pc-ene blir infisert på nytt. 

Les også: USA advarte Norge om nordkoreanske kyberangrep – norsk IP-adresse involvert (Digi ekstra)

Foreløpig har ikke Microsoft flere detaljer å dele om denne aksjonen, men Smith lover at selskapet skal tilby mer informasjon i de kommende månedene, etter at selskapet selv har fått anledning til å analysere den relevante informasjonen som har blitt samlet inn i forbindelse med aksjonen. 

Nord-Korea har fått skylden for ganske mange angrep mot vestlig orienterte land de siste årene. Nedenfor har vi samlet noen av disse sakene:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.