Kulturministeren i dialog med Snapchat, Tiktok, Google og Meta
I kampen mot desinformasjon på internett har kulturminister Lubna Jaffery (Ap) gått i dialog med tek-gigantene Meta, Tiktok, Snapchat og Google.
Strømmen av løpende informasjon på ulike plattformer og sosiale medier og fravær av felles referanser gjør nordmenn sårbare for å kunne skulle ekte og falsk informasjon.
Tirsdag vil kulturministeren møte representanter for alle de største sosiale mediene, NRK og VG til et åpent dialogmøte om desinformasjon. På forhånd har Jaffery også hatt fortrolige møter med hvert enkelt av selskapene.
– Det er viktig at de tar sin samfunnsrolle og innvirkning på ytringsfriheten og mediemangfoldet på alvor, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery om de globale plattformene.
Google sier de er beredt til å ta ansvar og at de står i en kontinuerlig prosess med å utvikle verktøy som beskytter mot trusler og åpner for pålitelig informasjon.
– Vårt mål er å gjøre internett til et tryggere sted for alle, sier kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google Norge til NTB.
– Påvirker motstandskraften
Også Medietilsynets leder, Mari Velsand og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) vil delta under møtet tirsdag. Undersøkelser som er gjennomført om nordmenns mediebruk har ført til betydelig bekymring hos NSM, som ser at måten informasjon flyter i sosiale medier kan bidra til å svekke tilliten til samfunnet og demokratiet.
– Måten vi i Norge tar til oss nyheter og informasjon har endret seg, sier fagdirektør Andreas Skjøld-Lorange i NSM til NTB.
– Forskjellen mellom gruppene som ser på Dagsrevyen og de som får all informasjon fra sosiale medier er to forskjellige verdener. Det påvirker også motstandskraften mot desinformasjon, sier han videre.
Tiktok og Snapchat
Under møtet tirsdag vil kulturministeren spesielt løfte en diskusjon om hvordan brukere av Tiktok og andre sosiale medier – spesielt unge mennesker – bedre kan forstå at det er forskjell på innholdet som kommer fra redaktørstyrte medier, og innholdet på tek-plattformene.
– Plattformene bør snakke sammen om hvordan de kan bidra til bedre og mer etterrettelig innhold. Det hjelper lite om bare én av aktørene gjør noe, skriver Kulturdepartementet.
På forhånd har Tiktok, Snapchat, Meta og Google fått tilsendt spørsmål om hvordan de forholder seg til EU-krav som også vil bli innført i Norge gjennom EØS-avtalen.
Fjerning av innhold
I august sa digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) at hun ønsker å få plass EU-forordningen om digitale tjenester (DSA), «så raskt som mulig». DSA pålegger digitale plattformer plikter når det gjelder å fjerne ulovlige produkter og innhold på sine egne tjenester.
– Et hovedtema blir nok plattformenes fjerning av redaksjonelt innhold eller nedprioritering av redaksjonelt innhold, til fordel for rent underholdningsbasert innhold, innhold som kan bidra til polarisering og utgjøre desinformasjon, skriver Kulturdepartementet om møtet tirsdag.
– Vi anerkjenner den viktige rollen reguleringer spiller i å etablere klare retningslinjer, og Google støtter fullt ut målene i Digital Services Act, sier kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google Norge til NTB.
Onecall til topps innen kundetilfredshet
Telia-eide Onecall vinner i år som i fjor bransjekategorien «mobilabonnement» i Norsk Kundebarometer, og havner på en svært sterk femteplass totalt sett. Telia mobil klatrer til pallplass på bransjelisten, ifølge en pressemelding fra Telia.
– Hos Onecall skal du kunne bruke mobilen som du vil, uten å betale mer enn du må. Det har vært vår filosofi i over 20 år, og det at vi nå har vunnet denne prisen syv av de siste åtte årene viser at vi lykkes. Vi er utrolig glade i kundene våre, og blir selvsagt henrykt når følelsen er gjensidig! Vi jobber alltid for å gjøre ting billigst mulig, men må innrømme at det ble en ekstra salami på brødskiva i dag, sier Jonatan Asplin, leder for Onecall og Mycall.
– I tillegg vil vi nok en gang si tusen takk for tilliten. Vi har jo verdens beste kunder, så derfor varmer det utrolig godt å få disse tilbakemeldingene fra dem!
Fiber-seier i Porsanger
Infranord Fiber åpner for bestillinger etter at de vant anbudet i Porsanger. Selskapet skal bygge ut bredbånd med høy hastighet i området Holmfjord-Mårnes-Ytre Leirpollen. Prosjektet omfatter strekking av fiber fra Børselvnes til Ytre Leirpollen, skriver Radio Nordkapp.
Infranord Fiber har totalansvar for prosjektering, bygging, eierskap og drift av nettverket. – Tilgang til raskt og stabilt internett er en forutsetning for bosetting, bolyst og næringsutvikling i distriktene. Vi er stolte av å bidra til digital utvikling i Porsanger, sier Håkon André Opgård, teknisk leder i Infranord Fiber.
– Unødvendig med gigabit-ytelse
Nextgentel lanserte under Telecom World-konferansen en ny kunde-app som viser hvor mye kapasitet og hastighet hver enkelt faktisk bruker på bredbåndet sitt. Målet er å hjelpe kundene med å velge riktig abonnement og avdekke det selskapet omtaler som «hastighetsbløffen» i bredbåndsmarkedet, skriver Telecom Revy.
– Vi selger altfor mye kapasitet og hastighet i forhold til det kunden faktisk trenger, sa Trond Bjorøy Larsen, administrerende direktør i NextGenTel, fra scenen.
Larsen argumenterer med at gigabit-ytelse slett ikke er nødvendig for den store majoriteten av norske bredbåndsbrukere. Han gikk så langt som å vise til salget av stadig raskere bredbånd som «hastighetsbløffen».
Avinor kjøper fast- og mobiltelefoni
Avinor har lagt ut anbud på rammeavtaler for kjøp av telefonitjenester på mobil og fast, mobiltelefoner og tilleggsutsty. De skal også kjøpe inn en webportal. De tre områdene skal inngå i én avtale med en hovedleverandør. I tillegg skal det tegnes avtaler med 1-2 støtteleverandører for mobiltelefoni.
Avinor driver flyplassene i Norge og avtalen gjelder for alle Avinors lokasjoner, inkludert Svalbard og radarlokasjoner. Avtalen gjelder fra 1. januar 2026 til 31. desember 2027, og fristen for å delta i anbudet er 5. juni 2025. (hf)
Dansk skytjeneste vil utfordre USAs sky-dominans
Et dansk skydatasenter lover å kunne ta over systemer og data fra alle danske organisasjoner som vil være uavhengig av amerikanske sky-kjemper. Det gjelder også kommuner og regioner. Nåventer eierne på at noen skal ta kontakt.
– Ingen har slått av skytjenestene ennå. Men den dagen det skjer, har vi ikke noen alternativer i Europa, sier Computeromes operative sjef, Mads Bager Hoffman, ifølge svenske Nyteknik. (hf)
Cisco viser kvantenett-brikke og åpner ny lab
Cisco Systems viste tirsdag prototypen av en mikrobrikke for nettverk mellom kvantedatamaskiner. Samtidig sier selskapet at de åpner en ny lab i Santa Monica i California for å følge opp forskningen på kvantedatamaskiner og –nettverk.
Brikken benytter noe av den samme teknologien som dagens nettverkskomponenter og kan bidra til å knytte sammen mindre kvantedatamaskiner i større systemer. Cisco tror også at slike kvantesystemer vil ha praktisk anvendelse før kvantedatamaskinene blir vanlige. Eksempler som nevnes er synkronisering av handel innen finans eller å hjelpe forskere til å finne meteorer, skriver Reuters. (hf)
Beklager etter massiv datalekkasje i Sør-Korea
Styreleder Chey Tae-won i SK Group, som eier SK Telecom, har beklaget offentlig etter en stor datalekkasje fra mobilselskapet. Selskapet har 23 millioner kunder og svært mange av dem har møtt opp i butikkene til SK Telecom for å få nye SIM-kort.
Datalekkasjen kom etter et skadevare-angrep 18. april. Styrelederen sier han beklager bryet kundene er utsatt for og lover en ekstern gransking av det som har skjedd. Han kaller hendelsen for et spørsmål om nasjonal sikkerhet, ikke bare datasikkerhet, skriver Reuters. (hf)
Teleselskaper splittet i syn på å flytte produksjon til USA
President Donald Trump i USA sier han ønsker at bedrifter skal produsere sine ting i USA. Noen teleselskaper ser ut til å tilpasse seg ideen, men andre er tvilende, skriver Light Reading.
Sjefen for Extreme Networks, Ed Meyercord, sier at deres ODM-er (original design manufacturers) ikke har planer om å åpne produksjon i USA. De selger programvare og utstyr innen trådbaserte og trådløse nettverk til bedriftsmarkedet.
En annen nettverksprodusent, Belden, sier de møter interesse for USA-basert produksjon, men forteller om stor usikkerhet i hvor det er mulig å produsere og samtidig få innpass på markedet i USA. (hf)
Chatbot skal ha utløst åndelige vrangforestillinger
Flere personer hevder at Open AIs språkmodell Chat GPT har utløst åndelige og religiøse vrangforestillinger hos deres nærmeste. I en reportasje fra Rolling Stone forteller en 27 år gammel lærer at kjæresten hennes begynte å bruke chatboten for å strukturere hverdagen – men at det raskt utviklet seg til noe langt mer.
– Han sa at KI-en lærte ham å snakke med Gud – og etter hvert at han selv var Gud, forteller hun.
Chat GPT skal ha beskrevet ham som et «barn av spiralgalaksen» og en «elvevandrer», og gjentatte bekreftelser på hvor «kosmisk og banebrytende» han var.
Videre forteller en kvinne at hennes ektemann, en mekaniker, opplevde at chatboten ble selvbevisst og kalte ham «gnistbæreren» – fordi han angivelig hadde vekket den kunstige intelligensen til live. Han skal ha utviklet en egen KI-persona døpt Alumina, som angivelig skal ha gitt ham både tegninger til en teleportasjonsenhet og tilgang til et «eldgammelt arkiv» med kunnskap om universets skapere – fiktiv teknologi og idéer hentet fra klassisk science fiction.
Open AI har ikke kommentert det magasinet omtaler som et fenomen, men selskapet har nylig trukket tilbake en oppdatering som gjorde språkmodellen for smigrende og ettergivende i tonen. Eksperter advarer om at generative modeller som Chat GPT kan bekrefte brukerens virkelighetsoppfatning framfor å utfordre den – og dermed bidra til å forsterke psykologiske vrangforestillinger hos enkelte.
Polen sier de står overfor store russiske forsøk på valgpåvirkning
Foran presidentvalget 18. mai står Polen overfor et «forsøk uten sidestykke fra russisk side» på å påvirke valgprosessen, sier landets digitaliseringsminister.
– Dette gjøres ved å spre desinformasjon samt hybridangrep på kritisk infrastruktur i Polen for å paralysere statens ordinære funksjoner, sier Krzysztof Gawkowski på en forsvarskonferanse tirsdag.
Polske myndigheter har hevet beredskapen foran valget. Landets sentrale rolle i leveranser av våpen, nødhjelp og annet materiale til Ukraina har gjort det til et mål for russiske desinformasjons- og dataangrepskampanjer.
I Romania, et annet land som grenser til Ukraina, ble presidentvalget i desember ugyldiggjort på grunn av angivelig russisk påvirkning. Russland har alltid avvist anklagene om at de forsøker å påvirke valg i andre land.
Blant annet sier Gawkowski at det er gjennomført angrep mot vann- og avløpsselskaper, varme- og kraftverk og offentlig administrasjon. Mengden russiske cyberangrep skal være doblet siden i fjor.
18. mai holder Polen presidentvalg, der sittende president Andrzej Duda ikke kan stille til gjenvalg. Favorittene er regjeringspartiet Borgerplattformens kandidat, Warszawa-ordfører Rafal Trzaskowski, og det største opposisjonspartiet Lov og rettferdighets kandidat, Karol Nawrocki.