Digi:mac - dekker Apple-nyhetene

Digi:mac er en ny seksjon i Digi:data hvor vi daglig samler nyheter om Apple Computer og Apple-plattformen.

Digi:mac er en ny seksjon i Digi:data hvor vi daglig samler nyheter om Apple Computer og Apple-plattformen.

Apples Messias i ferd med å få skuta på rett kjøl
(12.03.97) Steve Jobs har kommet tilbake til Apple i 12. time. Selv om Amelio har fått orden på kontantbalansen har han ikke greid å temme den ustyrlige Apple-kulturen. Med Jobs har Apple-fans og Apple-ansatte fått tilbake sin Messias, og trass i store tap i inneværende kvartal, kan det se ut som om Jobs er i ferd med å få Apple-skuta på rett kjøl.Apples ambivalens
(07.03.97) Apple Computer vil kalle neste OS-oppgradering for Mac OS 8, i stedet for Mac OS 7.x. Fordi Mac-lisensholderne kun har rett til Mac OS 7.x, tas dette som et signal om en tøffere linje fra Apple. Nå ventes det at Apple vil heve lisensprisene for Mac-kloneprodusentene.

Gassee om Apple og kloner
(07.03.97) Jean-Louis Gassee, tidligere Apple-mann og nå toppsjef i Be Inc som lager alternativt operativsystem for Apple-plattformen, skriver hva han synes om Apples nye holdning overfor Mac-kloneprodusentene.

Apple-salget svinger oppover
(07.03.97) I en undersøkelse over salg av personlige datamaskiner til forretningsmarkedet i USA, viste Apple-plattformen en solid utvikling i januar.

Mac Windows 95 i Pentium fart
(06.03.97) Nå kan du kjøre Windows 95 på Mac-en din og oppnå samme ytelse som på en Pentium PC. Insignias nye SoftWindows 95 v 4.0 har dessuten støtte for både ActiveX og Java.

Apple: D-dag 14. mars
(05.03.97) 14. mars er D-dag for flere tusen ansatte i Apple Computer. Da får de vite hvem som beholder jobben og hvem som må gå.

Bygger bro for Apple
(26.02.97) Metrowerks har inngått en avtale med Apple om å utviklet et verktøy som gjør det mulig for utviklere å konvertere Mac OS programvare til det nye Rhapsody OSet.

Hack en Mac øker innsatsen
(24.02.97) Det svenske firmaet Infinit øker premien til 80.000 svenske kroner for crackere som klarer å endre en nettside på en Apple-server.

Communicator i beta for Apple og Unix
(24.02.97) Mens Netscape Communicator ble sluppet i beta for Windows 95- og NT før jul, er den nå klar i public beta for Apple og Unix. Dermed bekrefter Netscape som best på støtteflere plattformer. Konkurrenten Microsoft brukte seks måneder på å produsere Mac-versjonen av Explorer 3.0.

Klonebry for Apple
(21.02.97) Mens Mac-klonene bidrar til å utbre Apple-plattformen, stjeler de også maskinsalg fra Apple. Nå kan det se ut som om Apple begynner å se Mac-kloner på linje med Wintel-maskiner.

Sjefer går i Apples ryddeprosess
(20.02.97) Marco Landi, tidligere operasjonssjef i Apple Computer, er sistemann i rekken av ledere som harforlatt selskapet etter å ha fått redusert ansvar. Selskapet annonserte tirsdag sin nye salgs- og supportorgansisasjon.

Be OS leveres med Motorola Mac-kloner
(19.02.97) Be Inc og Motorola annonserte onsdag at Motorola vil "bundle" Be OS med selskapets StarMax Mac-kompatible maskiner. Avtalen er en fjær i hatten for Jean-Louis Gassee og Be Incsom har jobbet med Be OS, et alternativ til Mac OS for multimedia-utvikling, siden 1991.

Svarer Apple - senker SuperMac-prisene
(19.02.97) Mac kloneprodusentene svarer på Apples priskutt i forbindelse med nylanseringene. UMAX setter ned sine SuperMac-maskiner med 7 til 20 prosent.

Apples turbolansering
(17.02.97) Apple Computer har lansert turboversjoner av PowerBook og Power Mac. De har også en billigvariant som skal konkurrere med klonemakerne.

 • Verdens raskeste bærbare
 • Rå skrivebordskraft
 • Bedre enn sin mor

  Apple lanserer nye maskiner mandag
  (16.02.97) Apple Computer lanserer mandag nye PowerBook og Power Mac. 180MHz- og 200MHz PowerBook 3400 kommer nå, mens en 240MHz-utgave ventes i april. Raskeste Wintel-notebook på markedet har klokkefrekvens på 166MHz

  Apple: DVD blir standard
  (13.02.97) Apple, som satset på CD-ROM allerede for ti år siden, leder an som multimedia-aktør ved å standardisere på DVD-ROM. Selskapet viste en modifisert Performa 5400 med Apples DVD-prototype på Milia - multimedia-konferansen i Cannes. De første DVD-Mac'ene kommer mot slutten av 1997

  Apple går tilbake til 1984
  (12.02.97) Apples skal posisjonere seg for neste århundre ved å gå 13 år tilbake i tid - dengang da markedsføringen resulterte i kreative og ennå herostratisk berømte reklame-stunts som filmen om Big Brother kjørt under Superbowl i 1984.

  NeXT stop: Apple
  (11.02.97) NeXT Computer er nå et avsluttet kapittel. Selskapet, inkludert Apple-gründer og senere -avhopper Steve Jobs ble fredag 7 februar formelt innlemmet i sin nye mor: Apple Computer.

  RealPlayer 4.0 i beta
  (11.02.97) Progressive Networks har sluppet RealPlayer 4.0 beta for Power Mac- og Windows 95/NT-brukere.

  Mac ber om hack
  (10.02.97) Det svenske firmaet Infinit frister hackere med 10.000 kroner om de klarer å endre en nettside på en Apple-server.

  PowerPC slår Pentium MMX
  (07.02.97) Byte Magazine har testet ytelsen ved bruk av Photoshop 4.0 i fire high-end PCer og en PowerPC-basert Mac. Apples Power Mac 9500/200 vant, i henhold til Byte, men Intels MMX-teknologi ga Mac'en skikkelig konkuranse.

  Apples Amelio kaster hanskene
  (06.02.97) På en tøff generalforsamling i Apple Computer onsdag, ble toppsjefen, Gil Amelio, konfrontert med Apples sviktende resultater og aksjekurs i '96. Amelio forsvarte sin 3-årsplan meget aggressivt, og aksjonærene ga ham fornyet tillitt.

  Apple konsoliderer - Wozniak tilbake
  (05.02.97) Apple konsolideres i seks funksjonsområder og ledelsen omrokkeres. Funksjonslederne raporterer til Dr. Gil Amelio og danner en ledelseskomité som skal styre Apples eliminering av forretningsområder og stillinger. Mest overraskende er at Steve Wozniak går inn i komitéen. Elimineringsplanen begynner i mars.

  Apple velger Mach
  (04.02.97) Apple Computer har valgt Mach som kjerne for Rhapsody, selskapets fremtidige operativsystem. Dermed har Apple har tatt et svært viktig skritt på veien mot nytt operativsystem. Valget betyr også den endelige død for selskapets internutviklede Copeland.

  Apple kutter priser og ansatte
  (03.02.97) Mens IDC rapporterer at antall solgte Mac OS-systemer, inklusive Mac-kloner, faktisk steg i '96, melder informerte kilder om at Apple Computer står overfor nye masseoppsigelser. For å få fortgang i salget i forkant av nylanseringer i februar senker Apple USA prisene på Power Mac, Performa, samt AIX- og Mac OS-servere med inntil 27%.

  Hjelp Apples aksjekurs
  (30.01.97) Ihuga Apple-fans, grip sjansen. Vær med å påvirke hvordan Wall Street vurderer Apples aksjekursutvikling.

  Fullskjerm video på Mac
  (28.01.97) Apple lanserte 24. januar en MPEG-utvidelse for QuickTime som lar brukere kjøre fullskjerm MPEG-1 video via programvare. Utvidelsen kan lastes ned via Internett.

  Apple på fjerdeplass
  (27.01.97) Til tross for problemer var Apple det fjerde mestselgende PC-merke med 3,7 millioner enheter. Compaq troner på toppen med 7,1 millioner av totalt 70,9 millioner solgte PCer i '96.

  Ikke spytt på Mac-fans
  (24.01.97) Robert Faletra i Computer Reseller News slaktet Gil Amelio og Apples presentasjon på Macworld. Apple har svart, og de er forbanna. - Faletra er uansvarlig, og han spytter i ansiktet tusenvis av Macworld-besøkere og millioner av trofaste Mac-brukere, skriver George Scalise, Apples daglig leder, i et svarbrev til redaktøren.

  Billigere og raskere Power Mac
  (23.01.97) Apple lanserer nye, raskere Power Mac-modeller i februar og senker prisene på dagens modeller. Da skulle også tilgjengeligheten på PowerBopok 1400 bli bedre, selv om selskapet allerede leverer den nye 133Mhz-varianten.

  Amelios Next-velkomst
  (22.01.97) Etter Apples oppkjøp av Next, ønsker Gil Amelio Next-kunder velkommen som Apple-kunder. Apple vil videreføre utviklingen av WebObjects, OpenStep og Nexts dediaksjon til tverrplattforms- og tverrprosessorstøtte.

  Rekordkvartal for Claris
  (22.01.97) Det Apple-eide programvareselskapet, Claris Computer, oppnådde rekordomsetning på $67 millioner i kvartalet som endte 27. desember '96, en oppgang på 12 prosent fra året før.

  PowerBook-fiks
  (22.01.97) En manglende referansefil i endel Apple PowerBook 1400 gir feilmeldinger når man kjører Disk First Aid. Apple har lagt ut en oppdatering på Internett, og mangelen eksisterer ikke i maskiner produsert etter 8. januar.

  Si ditt om apple.com
  (20.01.97) Du kan nå si hva du synes om Apple Computers nettsted ved å fylle ut et online-spørreskjema.

  Acer hjelper Apple
  (20.01.97) Som følge av elendige kvartalstall, må Apple kutte ytterligere kostnader og en måte blir å sette bort produksjon. The Acer Group, verdens 7. største PC-produsent, annonserte torsdag at selskapet skal produsere komponenter for Apple-plattformen.

  Nytt kvartalstap for Apple
  (16.01.97) Apple tapte 770 millioner kroner av en omsetning på 13,63 milliarder kroner i 1. kvartal '97 som endte 27. desember. Salget av high-end Power Mac økte, mens salget av forbrukerorienterte Performa-maskiner sviktet dramatisk. Manglende tilgjengelighet på PowerBook påvirket også selskapets omsetning.

  Nådetid for Apple
  (14.01.97) I et intervju med PC WEEK forteller Apples toppsjef, Gil Amelio, at de neste seks månedene blir kritiske for Apple. Etter å ha kjøpt NeXT, fått tilbake Steve Jobs, og annonsert en to-sidig OS-strategi, er Amelios største utfordring å skape ny tillit til Apple i markedet.

  Apple-kloner i vekst
  (14.01.97) Apple-klonemakerne solgte rundt 300.000 maskiner i '96 og har en markedsandel på snaue ni prosent av Mac-markedet i USA, melder analysebyrået Dataquest. Selskapene er i vekst, men de er alle avhengig av at Apple gjenvinner balansen.

  Be gir ikke opp
  (10.01.97) Til tross for at Be ble slått på målstreken av NeXT om å komme inn under Apples vinger, satser selskapet fortsatt på å levere operativsystem til Apple-plattformen. Avtalen om å levere BeOS med Power Computings Mac-kloner står ved lag, og sannsynligvis vil de første Power Computing-maskinene med BeOS, komme allerede i første kvartal '97.

  Global støtter Rockwell K56
  (10.01.97) Global Village annonserte på Macworld at de satser på Rockwells K56Plus modemteknologi. Ved å få med seg den ledende modemprodusenten for Apple, tar Rockwell et nytt stikk i kampen mot US Robotics om dominanse innen 56K-modemteknologien.

  Mobil 33.6/Ethernet-kombo
  (09.01.97) US Robotics annonserte mobiltelefonklart 33,6Kbps/Ethernet kombi PC-kort for Apple PowerBook på Macworld. Kortet gir rask tilkobling til lokale nettverk, Internett, og intranett-applikasjoner.

  Apples OS-rapsodi
  (09.01.97) Apple rir to hester i sin OS-strategi. Mac OS videreføres, mens et nytt operativsystem, Rhapsody, blir utviklet med nøkkelteknologi fra Apple og NeXT. - Vi skal gi ut oppdateringer i faste intervaller slik at kunder kan planlegge sine oppgraderinger, forteller Apples teknologisjef, Ellen Hancock.

  Apples redningsmann
  (08.01.97) Etter at Apple annonserte at de overtar NeXT, venter mange at Steven Jobs skal redde selskapet han var med å grunnlegge for 20 år siden. Hvis det står på karismaen, skulle saken være grei: Jobs har ikke mistet "touchen".

  Amelios Apple-strategi
  (08.01.97) Apples toppsjef, Gil Amelio, dro representanter fra Netscape, Microsoft, og Sun opp på scenen under åpningstalen på Macworld for å skape begeistring rundt oppkjøpet av NeXT. Når Steve Jobs dukket opp ekslpoderte det i salen. Til og med Muhammed Ali var på plass for å overvære den historiske begivenheten.

  Abonnér på Apple
  (08.01.97) Tirsdag lanserte Apple Computer en ny, web-basert abonnenttjeneste kalt Apple Club. Medlemsklubben gir kunder, utviklere, og tjenesteleverandører lynrask aksess til Apples programoppdateringer, nyhetsbrev og tjenester. Medlemskap koster $19,95 pr. år og er, i første omgang, tilgjengelig kun i USA.

  Apple står løpet ut
  (08.01.97) - Apple har $1,7 mrd i banken og ressurser til å stå løpet ut. Tapet i forrige kvartal var turbulens, kursen vår er sunn og omstruktureringsplanen vår er i rute, fortalte Gil Amelio til en fullsatt forsamling av Mac-frelste på Mac World i San Francisco.

  Uventet hjelp for Apple
  (07.01.97) Apple får hjelp fra uventet hold. Det rapporteres at Microsoft kommer til å annonsere opprettelsen av en divisjon på 80 personer dedikert til å utvikle Macintosh produkter, i forbindelse med Macworld 97. Microsofts satsing på Apple er et lyspunkt i en ellers mørk hverdag.

  Alvorsstund for Apple
  (06.01.97) 7. januar starter Macworld, den halvårlige Mac-messen, i San Francisco. Etter et tungt år er det bære eller briste for Apple. Mac-interesserte forventer planer som skal gjenskape et innovativt og lønnsomt Apple. Kan Gil Amelio levere?

  Nytt milliardtap i Apple
  (06.01.97) For tre måneder siden overrasket Apple med et lite overskudd i fjerde kvartal, som avsluttet 27. september. Fredag kom kalddusjen. Apple omsatte for 13 milliarder kroner, ned ti prosent, og tapte bortimot 975 millioner kroner i første kvartal 97, som endte 27. desember. Endelige førstekvartals tall kommer 15. januar.

  Jobs tilbake i Apple
  (23.12.96)Apple Computer kjøper Next Software Inc for $400 millioner og får med seg Steve Jobs på kjøpet. Dermed er grunnleggeren i Apple, etter elleve års fravær, tilbake i selskapet han og Steve Wozniak startet i en garasje i Silicon Valley i 1976. Spørsmålet er om Jobs kan gi Apple tilbake magien og stillingen som innovatør i bransjen.
  ]
Til toppen