BITCOIN

Han påstår å ha oppfunnet bitcoin – nå skal en rettssak avgjøre spørsmålet

Britisk rettssak kan omsider avgjøre om Craig Wright er den mystiske bitcoin-oppfinneren.

Craig Wright påsto allerede i 2016 at det var han som befant seg bak pseudonymet Satoshi Nakamoto – oppfinneren av bitcoin. Noen beviser har han ikke fremlagt.
Craig Wright påsto allerede i 2016 at det var han som befant seg bak pseudonymet Satoshi Nakamoto – oppfinneren av bitcoin. Noen beviser har han ikke fremlagt. Foto: Marta Lavandier/AP/NTB
6. feb. 2024 - 09:06

Craig Wright har blitt et kjent navn hovedsakelig gjennom å erklære seg selv som oppfinneren og grunnleggeren av kryptovalutaen bitcoin, noe han til og med har gått rettens vei for å prøve å bevise.

Spørsmålet om hvorvidt han faktisk er grunnleggeren av bitcoin, har vært et hett debattema i kryptomiljøet i lang tid, og nå ser det ut til at vi endelig kan få noe som ligner på et svar. 

Rettssak på gang

I Storbritannia har det nemlig startet en rettssak hvor Craig Wright skal forsøke å bevise at det er han som gjemmer seg bak navnet Satoshi Nakamoto – pseudonymet som er koblet til bitcoin-oppfinneren.

Forbes og Reuters er blant dem som har skrevet om saken.

Rettssaken ble initiert av Crypto Open Patent Alliance (Copa), en ideell organisasjon som jobber med å fremme kryptovaluta-teknologier og fjerne patenter fra kryptoteknologier.

Copa har stilt seg kritisk til Craigs påstander om at han er bitoin-oppfinneren, og de ønsker nå å bruke rettsapparatet til å motbevise påstandene. Organisasjonen hevder at Craig aldri har lagt frem reelle beviser.

Craig på sin side har alltid stått på sitt, og han har ved flere anledninger selv gått til rettssaker – blant annet mot bitcoin-utviklere, som Digi.no fortalte i fjor.

Under rettssakens første dag på mandag brukte Copas advokat harde ord og hevdet at Craigs påstand er en «skamløs løgn» underbygget av forfalskninger i stor skala.

Craigs advokat skal på sin side ha hevdet at Craig har fremlagt tydelige beviser på at han er forfatteren av det såkalte «white paper»-dokumentet om bitcoin.

Tilbød forlik

Dette dokumentet, som Craig har publisert på sin egen hjemmeside, er en teknisk beskrivelse av hvordan bitcoin fungerer og ble publisert i 2008 – et års tid før valutaen faktisk ble tatt i bruk. Craigs advokat pekte også på det faktum at ingen andre offentlig har stått frem som oppfinneren.

Noen dager før rettssaken startet tilbød Craig å inngå et forlik med Copa, som ble offentlig publisert på mannens hjemmeside, men dette ble raskt avvist av organisasjonen.

Craig Wright påsto allerede i 2016 at det var han som befant seg bak pseudonymet Satoshi Nakamoto – oppfinneren av bitcoin – og kom med løfter om å underbygge påstanden med bevis på tilgang til de tidligste kryptonøklene.

Dette skjedde imidlertid ikke, og i stedet slettet han bloggen sin, akkompagnert av heftig kritikk og beskyldninger fra andre om løgn og bedrageri. Wright uttalte den gang at han angret på å ha trådt ut av anonymitetens skygge og at han simpelthen ikke hadde mot til å publisere bevisene.

Craig Wright har ikke mye positivt å si om bitcoin i et ferskt intervju.
Les også

Selverklært bitcoin-grunnlegger: – Bitcoin har ingen nytteverdi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.