FORBRUKERTEKNOLOGI

Huawei-boikotten får følger: – Selskapets neste toppmobil kommer uten Google-tjenester

Illustrasjonsbilde av Huawei-modellen P30 Pro.
Illustrasjonsbilde av Huawei-modellen P30 Pro. Illustrasjonsfoto: Kurt Lekanger
1. sep. 2019 - 18:16

Amerikanske myndigheter har svartelistet Huawei, noe som fikk den konsekvensen at selskapet ble utestengt fra Android og Googles tjenester tidligere i år. Nå ser det ut til at forbrukerne snart får merke de første konsekvensene.

Nyhetsbyrået Reuters rapporterer at Huaweis neste toppmodell Mate 30 ikke vil bli solgt med lisensierte apper og tjenester fra Google på grunn av USAs bannlysing av salg til Huawei. Opplysningene kommer fra en talsperson hos Google.

Omfattes ikke av utsettelse

Dermed vil mobilen blant annet ikke komme med tilgang til app-butikken Google Play, som definitivt vil være en alvorlig mangel for forbrukere utenfor Kina – hvor Googles apper allerede ikke er tillatt.

Som digi.no meldte for litt siden ble svartelistingen av Huawei nylig utsatt etter at amerikanske myndigheter tillot å kjøpe teknologi fra amerikanske selskaper i ytterligere 90 dager.

Huawei, mobiltelefon, kina, spionasje
Les også

Dramatisk utvikling: – Huawei fratas Android-lisensen og utestenges fra Googles tjenester

Ifølge Google-kilden som Reuters var i kontakt med gjelder denne utsettelsen imidlertid ikke for nye produkter, deriblant den kommende flaggskipmodellen Mate 30.

Det er mulig for amerikanske selskaper å søke om en spesiell lisens som unntar dem fra svartelistingen og åpner for salg til Huawei, men Google-representanten ville ikke kommentere hvorvidt Google har sendt en slik søknad.

Ifølge Reuters skal det amerikanske handelsdepartementet ha mottatt hele 130 søknader om tillatelse til å selge produkter til Huawei, men hittil skal ingen ha fått innvilget tillatelse. Det er derfor rimelig å anta at heller ikke Google vil vinne frem.

Har eget operativsystem

En talsperson fra Huawei sa overfor Reuters at selskapet fremdeles akter å bruke Android så lenge amerikanske myndigheter tillater det. Huawei har som kjentet mistet Android-lisensen, men selskapet har fremdeles anledning til å bruke Android Open Source Project (AOSP), den offentlig tilgjengelige, åpne kjernekildekoden for Android.

Dersom det ikke lenger blir mulig å bruke Android vil Huawei fortsette å utvikle sitt eget operativsystem og økosystem, ifølge talspersonen. 

Huaweis framtidige smartmobiler kan bli utstyrt med operativsystemet kjent som både HongMeng og ARK OS. Denne Huawei P30 Pro-mobilen kjører derimot Googles utgave av Android.
Les også

Huawei søker om varemerke for selskapets Android-alternativ i Norge

Den kinesiske mobilprodusenten har som kjent introdusert sitt eget operativsystem i form av HarmonyOS, som er ment å kunne erstatte Android om nødvendig. Ikke minst er selskapet også i gang med å utvikle sin egen app-butikk som alternativ til Google Play.

Selskapet har for øvrig også forberedt seg på maskinvarefronten og begynt å ta i bruk sin egen minnekortstandard, noe som kommer godt med etter at selskapet ble utestengt fra SD Association i mai i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.